Jobba inom vården

Hem / Vård & omsorg

Att jobba inom vården innebär ett stort ansvar för människors liv och hälsa, men det är också ett mycket belönande yrke. Att jobba inom vården innebär inte bara ständigt föränderliga arbetsuppgifter utan även möjligheten att vara verksam inom många områden!

Med vad kan man jobba inom vård och omsorg?

Du kan jobba med allt möjligt, hela vägen från att jobba som sjuksköterska eller läkare på sjukhus till att jobba hemma hos människor som personlig assistent eller stödpedagog. Här är några av de vanligaste yrkena inom vårdsektorn:

Jobb inom vård

Apotekare

Apotekare kan arbeta i hela processen kring läkemedel alltifrån forskning, utveckling, tillverkning, beredning och försäljning av läkemedel och med uppföljning av läkemedelsanvändning. Det är en utbildning som är erkänd av alla länder inom EU så det finns stora möjligheter att jobba utomlands. På SACO.se kan du läsa mer om jobbet som apotekare.

Apotekare lön

Medellönen är ca 34 000 kr för en apotekare men de har en mycket stor löneutveckling beroende på erfarenhet. Denna kan variera från ca 30 000 kr som nyutexaminerad till över 60 000 kr efter 20 års erfarenhet.

Barnmorska

Barnmorskor ansvarar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. De jobbar också med preventivmedelsrådgivning, ultraljud och barnlöshetsbehandling. På liu.se (Linköpings Universitet) har en tidigare student skrivit om sitt nu dagliga jobb som barnmorska som kan vara värd att läsa.

Barnmorska lön

En barnmorska har ca 35 000 kr i månaden i lön efter ett par års erfarenhet. De har inte en särskilt stor löneökning därefter men det kan skilja en del mellan olika regioner.

Fysioterapeut

En fysioterapeut arbetar med det som är vardagligt kallat sjukgymnastik och jobbar med studier kring människan i rörelse. De arbetar främst med rehab efter skador och med att främja god hälsa och ett liv i rörelse. På utbildning.ki.se har Karolinska Institutet svarat på vanliga frågor om fysioterapeut-utbildningen och hur det är att jobba som fysioterapeut.

Fysioterapeut lön

Medellönen för en fysioterapeut är ca 32 000 kr i månaden. De har inte särskilt stor löneökning efter ett par år men det kan skilja väldigt mycket mellan privat och offentlig verksamhet.

Personlig assistent

Personliga assistenter hjälper människor med deras grundläggande behov om de inte kan utföra detta själva på grund av skada eller annan funktionsnedsättning. Det kan innebära att hjälpa personerna med allt från att tvätta sig, klä av och på sig, gå på toaletten och äta.

Läs gärna mer om att jobba som personlig assistent på framtiden.se.

Personlig assistent lön

En personlig assistent tjänar ca 24 000 kr i månaden. Lönerna varierar dock kraftigt mellan privatanställda och kommunalt anställda personliga assistenter och även på erfarenhet.

Ambulanssjuksköterska & Ambulanssjukvårdare

Ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukvårdare arbetar i team vid akuta utryckningar från sjukhus till olycksplatser eller agerar vid persontransport mellan sjukhus. Ambulanssjuksköterskan ansvarar för den medicinska behandlingen medan ambulanssjukvårdaren kontrollerar puls och blodtryck, lägger förband eller ger hjärt- och lungräddning.

Ambulanssjukvårdaren är också ansvarig för att sköta kontakten och logistiken med SOS Alarm, sjukhus, polis och annan räddningspersonal som är inblandade. Allt som oftast är det sjukvårdaren som också är ambulansförare men det kan delas mellan dem båda. På akademiska.se kan du läsa mer om hur det är att jobba med ambulanssjukvård.

Ambulanssjuksköterska lön

Ambulanssjuksköterska tjänar ca 39 000 kr i månader. De har en längre och mer specialiserad utbildning och har därför en högre lön. Den kan också variera beroende på erfarenhet och placering i landet.

Ambulanssjukvårdare lön

Medellönen för en ambulanssjukvårdare är ca 32 000 kr i månaden. Ambulanssjukvårdare är en kortare yrkeshögskoleutbildning och de har därför en lägre lön än en ambulanssjuksköterska.

Undersköterska

Undersköterskor jobbar med praktisk omvårdnad inom sjukvård, hemsjukvård, äldreomsorg och hemtjänst. Du kan jobba som undersköterska efter att du gått vård- och omsorgsprogrammet vid gymnasiet eller liknande. Undersköterska är Sveriges vanligaste yrke och behovet förväntas att fortsätta öka de närmaste åren – att jobba som undersköterska har därför oerhört goda framtidsutsikter. Detta förbättras troligen också efter att det från och med juli 2023 blir en skyddad titel, vilket du kan läsa mer om på Socialstyrelsen.

Undersköterska lön

Ca 26 000 kr i månaden kan en undersköterska räkna med att ha i lön men det kan variera mycket kraftigt beroende på vilken region denne jobbar i.

Lediga jobb inom vården

Det finns alltid många lediga jobb inom vården men du ska ju så klart hitta dem också. Specialiserade söktjänster för yrkeskategorier är fantastiska då de enkelt avgränsar inom hela yrkeskategorin. Läkarjobb och sjuksköterskejobb kan annars vara svårt hitta alla då de har många specialiseringar och kanske inte annars dyker upp i alla sökningar på generella söksidor

Lediga läkarjobb

Även om det inte finns ett överflöd av läkare kan det finnas mycket konkurrens inom vissa läkarjobb och då kan det gälla att vara först på bollen. Läkarjobb.nu har en god uppdatering och bra söktjänst för att hitta lediga jobb. Läkare har som bekant många specialiseringar och då är en bra söktjänst a och o. Du kan exempelivs jobba som hyrläkare på bemanningsföretag. Är du nyfiken på mer information om hur det är att jobba som hyrläkare, så hittar du det här. Få information om yrket, var du kan vända dig för att söka jobb, information om löner, vad som skiljer en stafettläkare från en ”vanlig läkare”, och så vidare.

Lediga sjuksköterskejobb

Det finns många lediga jobb som sjuksköterska och då kan det vara lite knepigt att hitta exakt rätt sjuksköterskejobb. Prova gärna en specialiserad söktjänst som sskjobb.se som avgränsar inom hela yrkeskategorin. Då riskerar du inte att missa ditt drömjobb. Eller har du funderat på att jobba som hyrksköterska? Om inte så tycker vi verkligen att det är något du bör överväga. Via länken får du mer information om hur det är att jobba som hyrsjuksköterska, vad som skiljer sig från en ”vanlig sjuksköterska”, löneutsikter, med mera.

Bemanningsföretag Stockholm – Bemanning inom vården

Det blir allt vanligare med att jobb inom vården hanteras av bemanningsföretag inom vården. Vårdbemanning är effektivt för att fylla personalluckorna på sjukhus, och andra arbetsgivare inom vården, som har ett dynamiskt behov av personal. Detta kan vara värt att tänka på om du ska söka jobb inom vården då bemanningsföretag kan vara bra för dig också. Vårdbemanning skapar en flexibel arbetsmiljö med möjlighet till vidareutbildning och många anser att de har mycket bättre villkor och större förhandlingsutrymme när de inte alltid måste gå efter kollektivavtal.

Bonliva

Ett företag som ligger på toppen inom svensk vårdbemanning är Bonliva och de har verksamhet i hela Norden och är Sveriges största bemanningsföretag inom vården med en stor närvaro i Stockholm. En av deras stora fördelar är deras tydliga fokus på fortbildning för alla som jobbar som vårdkonsult hos dem. Detta öppnar för en skräddarsydd utbildning och kompetensbank som handlar om det du älskar att göra!


Dedicare

Dedicare är ytterligare en ledande aktör inom vårdbemanning i Norden. Genom att erbjuda flexibla och varierande arbetsmöjligheter för sjukvårdspersonal har Dedicares tjänster blivit en attraktiv lösning för både vårdpersonal och vårdinrättningar som står inför utmaningar med personalbrist och ökat vårdbehov. Här kan du ta del av goda lönevillkor, kollektivavtal och bästa möjliga stöd från personal med lång erfarenhet av vårdbemanning.

Läkarjouren

Läkarjouren är ett annat bemanningsföretag som erbjuder sjuksköterskor och läkare flexibla och varierande arbetsmöjligheter inom sjukvården. Deras tjänster innefattar att snabbt tillgodose behovet av medicinsk personal vid akuta situationer eller för att täcka upp för ordinarie personal. Läkarjouren är kända för sin kompetenta hantering av bemanningsprocessen och deras engagemang i att säkerställa att vårdpersonalen matchar de specifika kraven hos varje uppdrag, vilket bidrar till effektiv och högkvalitativ vård.

InstaCura

Ett framstående bemanningsföretag som specialiserar sig på att tillhandahålla kvalificerade sjuksköterskor och läkare till vårdsektorn är InstaCura. De är kända för sin förmåga att snabbt matcha rätt vårdpersonal med rätt uppdrag, vilket underlättar för vårdinrättningar att hantera plötsliga personalbehov. InstaCura fokuserar på att skapa en smidig och stödjande arbetsmiljö för sina anställda, vilket bidrar till hög yrkesmässig tillfredsställelse och effektiv vård.

Utbildning inom vården

Bemanningsföretag erbjuder ofta fortbildning under yrkeslivet men hur tar du dig dit? Det finns möjlighet att få ett bra försprång in i vården genom utbildning redan på gymnasienivå. Flera jobb inom vården kräver annars bara kortare yrkeshögskoleutbildning på runt ett år medan de mest specialiserade yrkena såsom läkare kräver en universitetsutbildning på minst 12 terminer med påföljande allmäntjänstgöring (AT) och senare specialisttjänstgöring (ST).

Söka vårdutbildningar

yrkeshögskolan.se kan du hitta alla Sveriges yrkeshögskoleutbildningar på ett ställe. Ibland kan det vara lite svårt att få översikt men för dig som vill vidareutbilda dig inom vården är det bästa stället att söka på.

Studentum.se har en samlad söktjänst för utbildningar inom vården som är väldigt bra både på yrkeshögskolenivå och universitetsnivå.

Antagning.se hanterar ansökningar till både högskola och universitet och är till för dig som vill söka själv och redan vet vilken utbildning du vill gå. Tänk på att du måste skicka in din ansökan i tid:

Höstterminsstart:

  • Ansök innan den 15 april*

Vårterminsstart:

  • Ansök innan den 15 oktober*

*OBS: Om sista ansökningsdatum infaller på en helgdag gäller nästföljande vardag som sista ansökningsdag.