Jobba på hotell och restaurang

Hem / Hotell & restaurang

Att jobba inom hotell och restaurang är att ofta vad som räknas till serviceyrken. Det är en uppsjö av olika roller som uppgör denna kategori men det som oftast kännetecknar dem är en förmåga att vara social, ha en förmåga att läsa av personer, att våga ta initiativ och att vara serviceinriktad.

Olika jobb inom Hotell och Restaurang

Kökschef

Vad gör en kökschef?

Kökschefen har ungefär samma ansvar som kockarna. Beroende på verksamhetens storlek kan det vara mer eller mindre då kökschefens första ansvar ligger i att hantera det administrativa. En kökschef skall också agera som lagledare för köket. Ofta är det också kökschefen som är ansvarig för menysättning och inköp av råvaror till köket. Som kökschef så har du också ett personalansvar. Kökschefer ges därför ofta helt fri lejd med rekrytering av kökspersonal och ibland även serveringspersonal. Det är väldigt viktigt att det blir rätt personer som jobbar med varandra för att allt ska fungera bra.

Lön kökschef

Ca 33 000 kr är en ganska normal lön för en kökschef men precis som för kock finns det stor variation beroende på tjänst och erfarenhet.

Passar dig som är: organiserad, social, har goda ledaregenskaper och är ekonomiskt lagd.

Sommelier

Vad gör en sommelier?

En sommelier är en dryckesexpert med huvudfokus på vin. En sommelier sätts ofta som ansvarig att kombinera vin till maten som serveras på restauranger, skriva vinlistorna samt ansvara för inköp och inventarier av drycken. Den är ofta också ansvarig för upplärning och utbildning av restaurangens serveringspersonal kring viner och dryck för att de sen ska kunna ge så bra rekommendationer som möjligt för gästerna.

Gå en sommelierutbildning

För att kunna jobba som sommelier krävs en sommelierutbildning. Dessa hålls både på yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare. En sommelierutbildning är internationellt reglerad och efter att ha slutfört sommelierutbildning får du en certifiering som gäller i hela världen.

Lön sommelier:

Ca 25 300 kr är medellönen för en sommelier med en mycket stor variation uppåt beroende på erfarenhet och rykte.

Passar dig som: har en stor passion för viner, organiserad, gärna lite nördig.

Kock

Vad gör en kock?

Att vara kock på hotell är verkligen att utföra ett hantverk, generellt lagas det à la carte på hotell, det vill säga enskilda rätter från en meny men till frukost är det ofta bufféer och inom andra restaurangtyper kan det vara hela vägen från matsalsupplägg till snabbmatslogistik. Det är ofta arbete i varierande tempo från att inget händer till att allt ska ut på en gång och stressnivån är generellt hög. En kock måste kommunicera med många personer som alla har köket som knutpunkt. Därför är god och tydlig kommunikationsförmåga ett mycket stort krav för en kock. Kockar är också själva ansvariga för att skapa bra rutiner samt kontroll av livsmedelshanteringen. Brister i denna kan vara förödande för hela hotellets eller restaurangens verksamhet.

Lön kock

Kockar har från ca 24 000 kr i lön med stor variation uppåt beroende på tjänst och erfarenhet.

Passar dig som är: Kreativ, ansvarstagande, har stor samarbetsförmåga och kan tydligt och trevligt kommunicera med andra även under stress.

Hotellreceptionist

Vad gör en hotellreceptionist?

En hotellreceptionist är hotellets ansikte mot gästerna och därför ställs mycket höga krav på att det är rätt person som möter kunderna. Arbetsuppgifter består oftast av att ta emot och hjälpa kunder, hela vägen från bokning till utcheckning. Övriga uppgifter kan variera stort då det kanske uppstår något problem som måste lösas direkt när du inte kan vänta på exempelvis konferensvärden att lösa det.

Lön hotellreceptionist

Ca 25 500 kr i månaden är en rimlig medellön för en hotellreceptionist.

Passar dig som är: social och positiv, serviceinriktad problemlösare, att kunna mer än svenska och engelska är mycket meriterande för arbetet.

Hotellmanager

Vad gör en hotellmanager?

Hotellmanagern är den ledande befattningen inom hotellet och de hanterar alltifrån större bokningar till personalhantering och schemaläggning. Det är en mycket administrativ tjänst men också den beslutsfattande rollen på hotellet. Om det uppstår ett frågetecken så är det ofta upp till hotellmanagern att ta beslutet för hur något skall göras. Klagomål från gäster eskaleras ofta till att managern måste ta beslut om det ifall inte receptionist eller någon annan har befogenheten. Tjänsten kräver ofta många års hotellerfarenhet eller en utbildning från yrkeshögskola. Gymnasieutbildningar räcker oftast bara som förberedande utbildning som kan kompletteras.

Lön hotellmanager

Ca 36 100 kr i månaden är medellönen för en hotellmanager.

Passar dig som är: bekväm i att ta svåra beslut, ansvarsfull, organiserad, positiv.

Bartender

Vad gör en bartender?

En bartender eller barchef är drink- och baransvarig. Bartendern serverar drinkar, öl, vin, andra drycker och lättare tilltugg. De har ett övergripande ansvar för baren med alltifrån kassahantering till städning och inventarie. Arbetstiderna är generellt lagda på kvällar och helger och håller ofta ett högt tempo som kan bli mycket stressigt, det blir även en hel del tunga lyft under arbetet. Utöver det har de också ansvar för själva alkoholserveringen och att den sköts på rätt sätt. Många jobbar som bartender helt utan eller med bara en kortare utbildning. Om du vill bli barchef rekommenderas det starkt att du har en mer seriös utbildning då det underlättar arbetet oerhört mycket. En bartenderutbildning kan ges av yrkeshögskola eller privata aktörer.

Lön bartender:

Ca 24 700 kr i månaden är en bra medellön för en bartender.

Passar dig som är: Social, utåtriktad, trivs i stressiga miljöer och är serviceminded.

Konferensvärd

Vad gör en konferensvärd?

Konferensvärden har ett övergripande bokningsansvar och står för service direkt till gästerna under deras bokning. Beroende på hotell eller anläggningstyp så kan uppgifterna för en konferensvärd variera. De kan också ha ansvar för servering av fika och lunch, påfyllning av konferensmaterial, kopiering, städning, eller teknisk hjälp. Konferensvärden är ofta också ansvarig för att se till att anläggningen och lokalerna är möblerade så som behövs och att samordna allt med gästernas schema för konferensen.

Lön konferensvärd:

Som konferensvärd är medellönen ca 25 500 kr i månaden.

Passar dig som är: en lösningsinriktad teamplayer med ett stort hjärta för service.

Utklädd

Vad gör en utklädd?

Inte lika vanligt på hotell i Sverige men på resorter utomlands finns det många hotell som har en utklädd figur som delar ut reklamblad eller underhåller gäster och barn. Bamse-klubben är ett praktexempel och det är ett mycket roligt jobb men både fysiskt och mentalt krävande så det behövs rätt person för rollen.

Lön utklädd

Det finns tyvärr ingen statistik på detta på grund av att det generellt är resortarbete och timanställning. Det beror också på vilken typ av arbete man utför i sin utklädnad.

Passar dig som är: social och spexig, flexibel både tidsmässigt och fysiskt.

Lediga jobb - Hotell

Inom hotell kan du jobba inom många olika tjänster men också på många olika nivåer från motell och vandrarhem till 5 stjärniga superlyxhotell, och alla behöver personal. Jobb på hotell kan vara väldigt olika så det är i det här fallet bra med en avgränsande tjänst som samlar alla olika jobb på ett ställe. En bra plattform för att söka lediga jobb inom hotell är Hotelljobb.nu. Om du saknar utbildning eller erfarenhet kolla runt om du kanske känner någon som redan jobbar inom hotellverksamhet, en rekommendation kan räcka väldigt långt för många jobb inom hotell.

Lediga jobb - Restaurang

Lediga tjänster inom restaurang finns det gott om. Då många inom exempelvis serveringen väljer att jobba deltid eller som uppehåll mellan studier finns det en ganska hög omsättning på personal. Även om flera av de högre tjänsterna, såsom kockjobb, kan kräva både utbildning och erfarenhet finns det många enklare jobb som kan vara enklare att söka. Om du är intresserad av att jobba i restaurang i Stockholm så rekommenderar vi Ledigajobb.se. Lediga restaurangjobb finns det ofta många av men det kan vara svårt att rätt jobb i djungeln. Ledigajobb.se har en väldigt bra sökfunktion som avgränsar väl inom olika yrkeskategorier.

Hotell och restaurang arbetstider

Att jobba på hotell betyder att du nästan kan jobba när som helst hotellet har behov då hotell behöver personal i princip dygnet runt för att alltid kunna stå till tjänst för gästerna. Det varierar beroende på nivå och storlek på anläggningen och de allra flesta tjänster tillsätts som deltid eller timanställning. Detta då de största arbetsbördorna under dagen ofta kommer vid väldigt fasta tider så som runt utcheckning på morgonen och incheckning på eftermiddagen.

Då är det perfekt med deltidsanställda på hotell som hjälper till vid dessa toppar så tar heltidspersonalen och jobbar i skift för att täcka upp behovet under resten av dagen. Chefs- och managerpositioner jobbar också ofta runt de höga topparna för att kunna hjälpa till med att ta beslut om det skulle uppstå några problem och jobbar därför ofta sen morgon till tidig kväll. Den administrativa personalen arbetar på mer ”normala” arbetstider.

För restaurangpersonal beror det helt på vad för typ av restaurang det är men innehåller också flera tjänster för visstid eller deltidsanställda runt topparna.

För dig som vill prova på att jobba inom hotell och restaurang är sommarjobb ett perfekt sätt att få en tydlig inblick i arbetet då du ofta kan få jobba på många positioner under en sommar för att täcka upp de andra i personalen som själva går på semester.

Utbildning inom Hotell och Restaurang

Arbetskraften inom hotelljobb och restaurangjobb är generellt ganska ung och någon som hunnit utbilda sig till ett specialområde kan vara oerhört attraktiv för arbetsgivare. Därför kan det vara bra att veta vad du älskar att göra inom branschen och rikta in sig på det. Det kommer inte bara göra dig mer attraktiv som anställd utan också ge dig mycket större möjlighet till att bana din egen väg inom branschen. Det finns många utbildningar inom hotellverksamhet som ges via komvux eller som lärlingstjänster, exempelvis från Astar.

Hotell- och restaurangutbildning

Vill du gå en hotell- och restaurangutbildning? Privata aktörer har ett stort utbud av relevanta utbildningar för att du ska nå nästa steg i ditt restaurangjobb. Välj själv om du vill gå en restaurangutbildning på plats eller om du vill läsa en distansutbildning inom restaurang och servering. Det finns mängder av kurser i allt från livsmedelshygien till serveringstillstånd, och Ansvarsfull Alkoholservering (AAS).

Det finns stora fördelar med att hitta utbildningar som är på plats. Ofta har föreläsare lång branscherfarenhet och kan guida dig genom hela utbildningen med tips och tricks de fångat upp under åren.

Yrkeshögskola

För grundläggande utbildningar kan du också kolla upp om det finns något intressant på Yrkeshögskolan. De har utbildningar för både hotell och restaurang hela vägen från nybörjare till de mer avancerade utbildningarna, den enda ”nackdelen” med Yrkeshögskolan är att utbildningarna går ganska sällan och ofta är svåra att kombinera med arbete men de är ofta berättigade till CSN.

Det finns många utbildare inom Yrkeshögskolan och kan vara svårt att hitta utbildningar ibland men yhguiden.se har ett sökverktyg som kan hjälpa dig att hitta rätt.